Besinlerin su ve enzim yardımıyla yapıtaşlarına ayrılmasına sindirim denir. Mekanik ve Kimyasal olarak ikiye ayrılır.
Mekanik (fiziksel) Sindirim; ağızda dişler , mide ve bağırsakta kaslar yardımıyla yardımıyla yapılır.
Amacı: besinlerin sindirim yüzeyini arttırarak enzim etkisini hızlandırmaktır.
Kimyasal Sindirim: su ve enzimlerle yapıtaşlarına kadar ayrılması. hücre içi ve hücre olarak ikiye ayrılır;
- Hücre içi sindirim; fagositoz ve pinositoz yardımıyla alınan besinlerin koful içine sindirilmesidir.Örnek=sünger, sölenter, amip, öglena, terliksi hayvan ve tek hücreliler.
- Hücre dışı sindirim; besinlerin hücre dışında sindirilmesidir. Örnek= Çürülcük yaşayanlarda, böcekçil bitkilerde ve sindirim sistemine sahip canlılarda görülür.
sindirim sistemi ile ilgili detayli bilgi icin sindirim sistemi adresini de takip edebilirsiniz
YanıtlaSil